Pravidlo 42: Nezneužívejte příslovce u dialogů

Jeden můj kolega prohlásil za nemožného každého autora, který dokáže zplodit větu:

„Vždyť to pro mne nebylo nic těžkého,“ řekla tiše a sklopila skromně oči.

Pamatuji si, jak se rozčiloval:

„Copak je možné něco vykřiknout se sklopenýma očima? Copak se dají sklopit oči neskromně? Příslovce by měla být v uvozování přímé řeči ZAKÁZÁNA.“

V daném případě jsem s ním souhlasil (se skromně sklopenýma očima). Nicméně jsem mu potom dokázal, že přece jen existují situace, kdy je možné a někdy i nutné přímou řeč příslovci upřesnit: pokud neměl ještě čtenář dostatečnou možnost seznámit se s charakterem postavy, nemusí být například zjevné, že její věta má vyznít ironicky.

Český jazyk, podobně jako mnoho jiných, nemá prostředky, jak rozlišit ironii v zápisu přímé řeči (proto byly v souvislosti s chatováním a esemeskováním vynalezeny smajlíky, ale ty se zatím v beletrii opravdu používat nedají, navíc se v mobilní a internetové komunikaci už nadužívají natolik, že stejně ztrácí smysl; jak mi nedávno řekla jedna dvacetiletá dívka: „Středník, čárka a závorka jako znamenají, že jsi udělal vtip? To jsem nevěděla. Já myslela, že je to nějaká móda. Vždyť to dneska píšou úplně všichni na konec každý zprávy!“).

Vezměte například věty:

„Doufám, že jsi s ní o tom nemluvil!“

„Jasně že jsem s ní o tom mluvil, probrali jsme to do všech detailů!“

A proti nim:

„Doufám, že jsi s ní o tom nemluvil!“

„Jasně že jsem s ní o tom mluvil, probrali jsme to do všech detailů!“ odpověděl ironicky.

Nebo:

„Doufám, že jsi s ní o tom nemluvil!“

„Jasně že jsem s ní o tom mluvil, probrali jsme to do všech detailů!“ vykřikl rozčileně.

Či:

„Doufám, že jsi s ní o tom nemluvil!“ zasmála se.

„Jasně že jsem s ní o tom mluvil, probrali jsme to do všech detailů!“ řekl nečekaně vážně.

Na těchto příkladech je vidět, že někdy je používání příslovcí účelné, ba nutné (zcela vyhrocený případ si můžete přečíst zde). V zásadě ovšem s kolegou souhlasím, že se na nás příslovce za přímou řečí valí z textů jako mor. Dobrý autor vytvoří většinou tak jasný dialog, že se bez nich obejde.

Přemýšlejte o tom.

Pokračování →

© Stanislav Hudský, 2010

Chcete vydat knihu?Knihy autora:

Jak napsat dobrou knihu Silentium Psychokrator Petrachtace Bestiář
Slepička dle Sade
Jak napsat dobrou knihu

Jak napsat dobrou knihu

Text Jak napsat dobrou knihu byl zveřejněn v roce 2010 a od té doby si ho již přečetlo přes 75 000 jednotlivých čtenářů. Od roku 2011 je k dispozici i ve formě e-knihy na adrese: https://www.artporte.cz/e-shop/domu/21-jak-napsat-dobrou-knihu-stanislav-hudsky-9788087105214.html

Mohlo by se vám líbit...

komentáře 2

  1. Profilový obrázek Hana napsal:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či niečo takéto úžasné ako je “Jak napsat dobrou knihu” aj v angličtine. Či o niečom takom viete. Rada by som to dala prečítať svojim anglicky hovoriacim priateľom.

    • Profilový obrázek Stanislav Hudský napsal:

      Dobrý den, tak to skutečně nevím. Z jednoho nakladatelství po mně chtějí připravit knižní vydání, a uvažuje se i o překladu do angličtiny, ale protože jde o osm let starý text, musel bych to trošku zeditovat, a nevím, zda na to najdu čas. Možná ale, že mě k tomu přes léto dokopou a na Vánoce by to mohlo být. Pokud se to zvládne, objeví se odkazy na těchto stránkách. Jinak díky za poklonu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

CO JSOU COOKIES? Cookies jsou malé datové soubory, které jsou nezbytné pro správnou funkci internetových stránek, a které váš prohlížeč někdy ukládá ve vašem počítači nebo mobilním zařízení, což je běžné u většiny moderních internetových stránek. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preference (např. přihlašovací údaje, jazyk, velikost písma a jiné zobrazovací preference), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a stránky se i rychleji načítají. JAKÉ COOKIES POUŽÍVÁME? Tyto internetové stránky používají elektronický publikační systém Wordpress a internetovou analytickou službu Google Analytics, které využívají tzv. „cookies", což jsou textové soubory umístěné ve vašem počítači, jež pomáhají internetovým stránkám analyzovat, jak je uživatelé používají. Informace, které „cookie" vytvoří o vašem použití internetových stránek (včetně vaší IP adresy), budou předány firmě Google, Inc. a uloženy na serverech ve Spojených státech amerických. Google použije tyto informace ke zhodnocení vašeho použití internetových stránek. Sestavuje totiž zprávy o aktivitách na internetových stránkách pro správce internetových stránek a poskytuje další služby, jež se týkají aktivit na internetových stránkách a používání internetu. Může také tyto informace zaslat třetím stranám, pokud to vyžaduje zákon nebo pokud informace pro firmu Google třetí strany zpracovávají. Google neporovnává vaši IP adresu se žádnými dalšími údaji, které spravuje. Výběrem příslušného nastavení na vašem prohlížeči můžete používání cookies odmítnout. V takovém případě se však může stát, že nebudete moci využívat všech funkcí těchto internetových stránek. Používáním těchto internetových stránek souhlasíte s tím, aby společnost Google vaše údaje zpracovávala takovým způsobem a za takovým účelem, jež jsou uvedeny výše. Systém Wordpress pak používá cookies při komunikaci s naším serverem, abyste se nemuseli neustále znovu přihlašovat a aby se vám načítaly stránky rychleji. JAK UPRAVIT VYUŽÍVÁNÍ COOKIES? Využívání cookies lze upravit podle toho, jak potřebujete (např. je můžete vymazat). Podrobné informace uvádí stránky AllAboutCookies.org. Můžete vymazat všechny cookies, které jsou již na vašem počítači a většina prohlížečů také nabízí možnost zabránit tomu, aby byly cookies na váš počítač ukládány. Pokud však tuto možnost využijete, budete zřejmě muset manuálně upravovat některé preference při každé návštěvě daných stránek a nelze ani vyloučit omezení některých služeb a funkcí stránek.

Zavřít