Jak napsat dobrou knihu: Úvodem

Motto:

V literatuře neexistují pravidla, která by člověk nemohl překročit. Pokud je zná.

Tento text jsem nepsal proto, aby byl alternativou k vysokoškolským skriptům, a nebudu tedy na vás jukat zpoza jeho odstavců skrze oxymóra a epiteta.

Nechci také omílat středoškolské definice á la expozice-kolize-krize-peripetie-katastrofa (zato chci ukázat, jak je používat).

A konečně mým záměrem není ani vytvořit pro vás šablonu, jako křivuli, do jejíhož vařáku nalijete libovolný obsah, aby vám z jejího krčku za chvíli začalo odkapávat geniální dílo.

Mým hlavním cílem je rozdělit se s těmi, kteří teprve začínají psát, o několik zcela praktických věcí, které jsem pochopil za dvacet let své redaktorské praxe.

O základní chyby, kterých se lze vyvarovat.

O slepé cesty, kterými nemá smysl se vydávat.

O některé spisovatelské tipy, triky a tajemství, kterých jsem si za tu dobu všiml a které jako nehodný člen cechu míním vynést na světlo světa.

Nemyslím si, že by tyto stránky mohly udělat z opičáka Philipa K. Dicka.

Napsal jsem tento text po pročtení stovek rukopisů a zřejmě už asi tisíců hodin, které jsem strávil diskusemi na téma jak psát, jak dobře psát a proč vůbec. Psal jsem ho však také s vědomím, jak málo toho ještě sám vím a jak nesmírně daleko jsem od křišťálově čistých literárních postřehů Umberta Eca, Itala Calvina, Jeana Baudrillarda či Milana Kundery.

Mým hlavním cílem vlastně je ušetřit vám z té trochy času, co vám ještě zbývá na napsání něčeho důležitého, alespoň pár dnů na to, abyste v nich mohli napsat něco důležitého.

A to tak, že vám dám k dispozici svoji zkušenost.

Ostatně literatura je podle mého názoru především sdílením zkušenosti, byť je třeba často jejím zdrojem pouze čistá imaginace.

Protože se domnívám, že je to pro začínající autory důležité, na několika místech si rozebereme konkrétní příklady fabule a syžetu některých kvalitních děl, dozvíte se tady i něco o autorských právech, co jsou to vlastně nakladatelství a vydavatelství, kdo v nich pracuje, jak fungují ta největší i ta nejmenší, jak fungují knihkupci a distribuce a co všechno je skryto za slovy „vydat knihu“.

Konzultoval jsem tento text s několika spisovateli a redaktorskými kolegy a snažil jsem se do něj zahrnout všechny připomínky, které k němu měli. Některé z poznámek, které mi napsal Daniel Koehler, jsem se rozhodl pro jejich přesnost přímo včlenit do textu.

Ani důsledné dodržení všech pravidel, tipů a triků, o kterých si tu přečtete, vám nezajistí napsání dobré knihy, pokud nemáte to nejdůležitější — talent.

Mělo by vám však pomoci napsat text, který nehodí redaktor v nakladatelství do koše hned po přečtení první stránky.

A to už je malé vítězství.

Pokračování →

© Stanislav Hudský, 2010

Chcete vydat knihu?Knihy autora:

Jak napsat dobrou knihu Silentium Psychokrator Petrachtace Bestiář
Slepička dle Sade
Jak napsat dobrou knihu

Jak napsat dobrou knihu

Text Jak napsat dobrou knihu byl zveřejněn v roce 2010 a od té doby si ho již přečetlo přes 75 000 jednotlivých čtenářů. Od roku 2011 je k dispozici i ve formě e-knihy na adrese: https://www.artporte.cz/e-shop/domu/21-jak-napsat-dobrou-knihu-stanislav-hudsky-9788087105214.html

Mohlo by se vám líbit...

1 odpověď

  1. Profilový obrázek Remi napsal:

    Ďakujem 🙂
    Za všetky kapitoly “Jak napsat dobrou knihu”.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

CO JSOU COOKIES? Cookies jsou malé datové soubory, které jsou nezbytné pro správnou funkci internetových stránek, a které váš prohlížeč někdy ukládá ve vašem počítači nebo mobilním zařízení, což je běžné u většiny moderních internetových stránek. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preference (např. přihlašovací údaje, jazyk, velikost písma a jiné zobrazovací preference), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a stránky se i rychleji načítají. JAKÉ COOKIES POUŽÍVÁME? Tyto internetové stránky používají elektronický publikační systém Wordpress a internetovou analytickou službu Google Analytics, které využívají tzv. „cookies", což jsou textové soubory umístěné ve vašem počítači, jež pomáhají internetovým stránkám analyzovat, jak je uživatelé používají. Informace, které „cookie" vytvoří o vašem použití internetových stránek (včetně vaší IP adresy), budou předány firmě Google, Inc. a uloženy na serverech ve Spojených státech amerických. Google použije tyto informace ke zhodnocení vašeho použití internetových stránek. Sestavuje totiž zprávy o aktivitách na internetových stránkách pro správce internetových stránek a poskytuje další služby, jež se týkají aktivit na internetových stránkách a používání internetu. Může také tyto informace zaslat třetím stranám, pokud to vyžaduje zákon nebo pokud informace pro firmu Google třetí strany zpracovávají. Google neporovnává vaši IP adresu se žádnými dalšími údaji, které spravuje. Výběrem příslušného nastavení na vašem prohlížeči můžete používání cookies odmítnout. V takovém případě se však může stát, že nebudete moci využívat všech funkcí těchto internetových stránek. Používáním těchto internetových stránek souhlasíte s tím, aby společnost Google vaše údaje zpracovávala takovým způsobem a za takovým účelem, jež jsou uvedeny výše. Systém Wordpress pak používá cookies při komunikaci s naším serverem, abyste se nemuseli neustále znovu přihlašovat a aby se vám načítaly stránky rychleji. JAK UPRAVIT VYUŽÍVÁNÍ COOKIES? Využívání cookies lze upravit podle toho, jak potřebujete (např. je můžete vymazat). Podrobné informace uvádí stránky AllAboutCookies.org. Můžete vymazat všechny cookies, které jsou již na vašem počítači a většina prohlížečů také nabízí možnost zabránit tomu, aby byly cookies na váš počítač ukládány. Pokud však tuto možnost využijete, budete zřejmě muset manuálně upravovat některé preference při každé návštěvě daných stránek a nelze ani vyloučit omezení některých služeb a funkcí stránek.

Zavřít